Pečení

čokoládový dort k narozeninám

čokoládový dort k narozeninám

Bylo mi řečeno upéct čokoládový dort. Korpus je kakaový a krém tvarohovo-čokoládový. Ozdobený je čokoládovými lanýži. Řekla bych že mňamka. Bohužel jsem neměla možnost ho ochutnat.

slaný dort

slaný dort

Můj bráška není jen tak ledajaký bráška a hrozně si vybírá, co mu chutná a co ne. A protože jsem si nevěděla rady jaký dort bych mu měla upéct, nechala jsem se inspirovat dortem z časopisu Dortománie. Korpus je připravený z těsta na veku, je 2x rozřízlý a náplní jsou pomazánky a to sýrovo-česneková a vajíčková. Povrch je ozdobený plátky uzeného sýra naskládaným přes sebe, aby udělal takhke krásnou strukturu. Každý kousek byl velmi sytý a tak vydržel asi 3 dny. Mě chutnal, a předpokládám, že ostatním taky 😀

Jahodový dort třívrstvý

Jahodový dort třívrstvý

Vždycky jsem ráda jedla sladké a když jsem v 16 dostala svojí první cukrářskou kuchařku, začla jsem péct podle receptů. Bohužel jsem si recept na piškotové těsto nepřečetla pořádně. Na sníh jsem ani nepomyslela a dala se do práce. Když z toho vznikla sražená těžká placka a z krému divná hmota, vzteky jsem málem vybouchla (To můžou potvrdit rodiče). Nevzdala jsem to. Pořád jsem zkoušela nové recepty na koláče a dorty, ale občas to stejně nebylo ono. Nedokázala jsem vychytat dobu pečení u některých kousků.

Hokus pokus, ale výborný.

Hokus pokus, ale výborný.

Ve dvaceti jsem nastoupila na hotelovou školu, kde jsem si udělala dva cukrářské kurzy. Pod vedním paní Berzsiové, která nás naučila pár tipů na zdobení. Tam se vše zdálo jednoduché, a tak proč to nezkusit doma. Ne že by to doma byla úplná katastrofa, ale nedopadlo to podle mých představ. Teď už vím kde byla chyba 😀

Truffle. Čokoládová mňamka, která se rozpouští na jazyku.

Truffle. Čokoládová mňamka, která se rozpouští na jazyku.

Neztrácela jsem hlavu a zkoušela dál, v zahraničí nemají stejné ingredience jako u nás a tak to šlo o něco hůř.

Kanadský Butter Tart s pravým javorovým sirupem.

Kanadský Butter Tart s pravým javorovým sirupem.

Zpátky v Česku když už mi bylo 23 jsem nastoupila do pekárny, kam naštěstí pro mě nepotřebovali žadnou praxi. Pekli jsme koláče na plech a pár dortů.

Pekárna Artisan Bakehouse

Pekárna Artisan Bakehouse

Mojí specialitkou je medovník. Je to také jediný dort, který jí i můj táta. Pak je tu tiramisu a mrkvové koláče. Zkoušim si vyrábět i svoje krémy a většinou to dopadne dobře 😀 zatím si nikdo neztěžoval. A málem bych zapomněla na žravé řezy. Ty jsme opravdu sežrali snad ještě ten den. Tyto čtyři jsou moje oblíbené nejspíš proto, protože je má každý rád.

Tátův oblíbený dort

Tátův oblíbený dort

Co se mé daleké budoucnosti týká, chtěla bych mít vlastní kavárnu, jen zatím nevím kde.

Copyright © 2024 Hostelka.   Nová česká moderní a alternativní encyklopedie Wikina.   Založeno na šabloně Panorama od ThemocracyThemocracy